Ο φενεος κορινθιας. Ειναι μια περιοχή στην Ορεινη Κορινθια. Διάβασε τα πάντα για τον φενεό εδώ

Φενεός: Λίγα λόγια

Ο φενεος είναι μια πανέμορφη περιοχή της Oρεινής Κορινθίας. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο φενεος έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική του ομορφιά και τη μοναδικής ομορφιάς θέση του. Σήμερα ο Φενεός αρχίζει και γίνεται γνωστός όλο και περισσότερο και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να σας προσφέρουμε ευχάριστη διαμονή εδώ στο παραδοσιακό ξενώνα μας στη Γκούρα Φενεού Κορινθίας.Ο Φενεός είναι περιοχή της Ορεινής Κορινθίας και αποτελείται από 9 χωριά. Ηταν Δήμος με πρωτεύουσα την Γκούρα. Πλέον ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων με πρωτεύουσα το Κιάτο. Συνήθως με την λέξη ο ΦΕΝΕΟΣ εννοούμε όλη την περιοχή. Είναι σαν λέμε Αθήνα και να εννοούμε όλο το νομό Αττικής. Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με τα χωριουδάκια "Αρχαία Φενεός" (πρώην ονομασία Καλύβια) και Φενεός (πρώην ονομασία Συβίστα). Τα χωριουδάκια αυτά είναι κομμάτι του Φενεού. Εξάλλου κάθε χωριό έχει απόσταση μεταξύ του 2-4km. Οι κάτοικοι αυτοπροσδιορίζονται ως Φενεάτες ανεξάρτητα αν μένουν στην Γκούρα, στην Μοσιά, στην Συβίστα, η στα Καλύβια. 

ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορία

Ο Φενεός είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, γνωστή από τα Αρχαία Χρόνια. Σύμφωνα με τον Όμηρο Φενεάτες έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Την ύπαρξη πόλης στην περιοχή του Φενεού την αναφέρει και ο Παυσανίας στα βιβλία με τις περιηγήσεις του. Εξάλλου τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στη περιοχή του Φενεού δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ότι αυτός ο τόπος κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.Στα νεότερα χρόνια από ιστορικά έγραφα μαθαίνουμε ότι ο Φενεος άνηκε στην Αρκαδία και όχι στην Κορινθία όπως και ανήκει τα τελευταία 100 χρόνια. Οι κάτοικοι των χωριών του Φενεού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κράτος τόσο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όσο και στη περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Μαρτυρίες κάνουν λόγω για μεγάλη μάχη στην περιοχή του σημερινού χωριού Μάτι με τους Τούρκους. Επίσης σύμφωνα με κάποιες φήμες η επανάσταση πρόκειται να αρχίσει από το Μοναστήρι του Αγιου Γεωργίου αλλά τελικά ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του Χελμού. Στον πόλεμο του σαράντα οι Φενεάτες πήραν όπως είναι φυσικό και αυτοί μέρος. Οι περισσότεροι πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης

Τα χωριά του Φενεού

Τα χωριά του Φενεού

Η Γκούρα είναι και το μεγαλύτερο χωριό(κεφαλοχώρι) της περιοχής. Αναλυτικές Πληροφορίες δείτε στον σύνδεσμο(link) στο μενού αριστερά σας. 

Η Αρχαία Φενεός-(Καλύβια) 
Eίναι το χωριό απέναντι από την Γκούρα το οποία απαραίτητα θα επισκεφτείτε κατά τη διαμονή σας στη περιοχή. Εκεί βρίσκονται πολλά αξιοθέατα. Το όνομα του χωριού άλλωστε άλλαξε για αυτό το λόγο. Στην Αρχαία Φενεό βρίσκονται ταβέρνες τόσο κοντά στη λίμνη «Δόξα» όσο και στο κέντρο του χωριού. Επίσης λειτουργεί μπαράκι.

Στο Στενό 
Υπάρχει ο φημισμένος, αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Αξίζει να δοκιμάσετε λίγο από αυτό το νερό που βγαίνει μέσα από τον πλάτανο και ξεδιψά τον κάθε επισκέπτη. Αξίζει να σταματήσετε για λίγο στην «Αγία-Μαρίνα» για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη θέα. Παραδοσιακά καφενεία κάτω από το πλάτανο είναι τόπος συνάντησης των νέων τις περιοχής. 

Ο Φενεός (Συβίστα) 
Το χωριό με τα στενά δρομάκια και την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Τη νεροτριβή και το μύλο που βρίσκονται στην αρχή του χωριού και το σπουδαίας αξία λαογραφικά του μουσείο. Λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνα.

Ο Ταρσός 
Ανω και Κάτω, μικρά χωριουδάκια με μεγάλη ιστορία. Οι κάτοικοι του Ταρσού λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι γνήσιοι Φενεάτες.

Το Πανόραμα 
Είναι ένα χωριό κτισμένο στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Οι μικρές ταβέρνες προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί. 

Η Μοσιά 
Το πρώτο χωριό που συναντάται μόλις έρχεστε στο Φενεό( από το δρόμο μετά την Στυμφαλία) έχει δύο πολύ καλές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.

Ψάχνεις για ξενοδοχεία στο Φενεό; Ο Ξενώνας μας βρίσκεται στην Γκούρα που ειναι το κεφαλοχώρι του Φενεού. Ξενωνες στο Φενεο θα βρεις εδώ

ΦΕΝΕΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ

8ος Αιώνας Π.Χ

ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ

Ο Φενεός αναφέρεται ως πόλη κράτος που ανήκει στην περιοχή της Αρκαδίας. Συμμετείχε στον τρωικό πόλεμο υπό την ηγεσία του Αρκά Βασιλιά Αγαπήνωρ

396 Π.Χ

Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο Φενεάτης Νεολαΐδας κερδίζει το αγώνισμα της πυγμαχίας παίδων και στέφεται Ολυμπιονίκης. 

1693

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου

Εγκαταλείπετε το μοναστήρι του βρισκόταν στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Άγιος Φανούριος και χτίζεται καινούργιο μοναστήρι εξ θεμελίων λιγο πιο πάνω στο λόφο προς τιμή του Αγ.Γεωργίου. Το 1970 καίγεται από φωτιά και το 1974 το μαναστήρι ξαναφτιάχνεται από την αρχή. 

1821

Ο ηγούμενος Ναθαναήλ κινεί τα νήματα στο Φενεό. Λειτουργεί γραφείο της Φιλικής Εταιρίας στον Άγιο Γεώργιο. Η επανάσταση λέγεται ότι θα ξεκινήσει από το Φενεό. Τελικά ξεκινάει λίγες μέρες μετά από τα Καλάβρυτα που βρίσκονται ακριβώς στην άλλη μεριά του Χελμου. 

1940

Οι περισσότεροι Φενεάτες πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης.

ΦΕΝΕΟΣ ΠΩΣ ΠΑΩ;

Για να δείτε πως θα έρθετε στο Φενεό πατήστε πάνω στον χάρτη ορεινής κορινθίας .

ΦΕΝΕΟΣ ΚΟΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΟΥ

Επειδή ο Φενεός είναι ο πιο κοντινός προορισμός από την Αθήνα το κόστος ταξιδιού είναι το μικρότερο σε σχέση με άλλους χειμερινούς προορισμούς.

 • Καύσιμο για 160κμ: Βενζίνη 19€, Πετρέλαιο 14€(κατά προσέγγιση)
 • Διόδια: 3,90€ Αν βγείτε στην έξοδο της Κορίνθου και μετά πάτε από την παλαιά Εθνική Κόρινθος-Κιάτο
 • Διόδια: 1,80€ επιπλέον αν βγείτε στην έξοδο του Κιάτου

ΦΕΝΕΟΣ Προιόντα

Κατά την διαμονή σας στο Φενεό μπορείτε να αγοράσετε διάφορα τοπικά προίοντα. Προτείνουμε:

 1. Φασόλια Φενεού ΠΟΠ
 2. Φάβα Φενεού
 3. Φέτα και Κεφαλοτύρι Ζήρειας και Φενεού
 4. Κρέατα
 5. Καρύδια, Κάστανα
 6. Μέλι
 7. Τσάι του βουνού, γλυκά του κουταλιού
 8. Λαζάνια και χυλοπίτες
 9. Ζυμωτό ψωμί ψημένο στο ξυλόφουρνο

ΦΕΝΕΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πληθυσμός

2000 κάτοικοι

Οικονομία

Οι Φενεάτες ασχολούνται κατά κύριο λόγω με την κτηνοτροφία και με την καλλιέργεια της εύφορης κοιλάδας του Φενεού. Υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, καστασκευαστικές δραστηριότηες και φυσικά οι κάτοικοι ασχολούνται και με τον Τουρισμό. 

Δημοσ

Παλαιοτέρα κάθε χωριό ήταν ξεχωριστή κοινότητα. Για 12 χρόνια με την διοικητική μεταρρύθμιση τα χωριά ενώθηκαν και έγινε ο "ΔΗΜΟΣ ΦΕΝΕΟΥ". Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Φενεού ενώθηκε με την Στυμφαλία και το Κιάτο αποτελώντας τον Δήμο Σικυωνίων. 

Υπηρεσίες Φενεου

 • Αστυνομικό Τμήμα
 • Κέντρο Υγείας / Ιδιωτικό Φαρμακείο
 • Τράπεζα Πειραιώς /ΑΤΜ Πειραιώς
 • Ταχυδρομείο
 • Σουπερ Μάρκετ / Καφετέριες/Ταβέρνες/Μπαρς
 • Βενζινάδικο στο χωριό Μεσινό.

Διαμονή στο φενεο;

τΑΒΕΡΝΕΣ στο φενεο;

Για φαγητό υπάρχουν αμέτρητες επιλογές. Αναζητείστε πληροφορίες για κάθε ταβέρνα στο tripadvisor, στις σελίδες τους στο facebook και ρωτήστε τους ντόπιους για την δική τους πρόταση! Ακολουθεί λίστα με τις ταβέρνες της περιοχής. Όλες οι ταβέρνες είναι πλησιόν του ξενώνα Σεμέλη. Οι πιο κοντινές απέχουν 100 μέτρα από τον ξενώνα και οι πιο μακρινές 5-10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Ακολουθεί λίστα για φαγητο στο φενεο, φαγητό στην γκουρα και ταβερνες στην ορεινη κορινθια.

 • Γκούρα: 1) Ταβέρνα Αίπυτος , 2 Ταβέρνα Ρέλιας
 • Μεσσινό: 1) Ταβέρνα Τρίκρυνα 2. Ταβέρνα ο Μπόμπος 3 Ταβέρνα "το χωριάτικο"
 • Αρχαία Φενεός: 1) Ταβέρνα ο Μιχάλης (στο Λούζι) 2. Ταβέρνα Καπρής 3. Το κουτούκι της Λίμνης Δόξα
 • Συβίστα : 1) Ταβέρνα Στίκας
 • Στενό: 1.Ταβέρνα "η Ηρώ"
 • Πανόραμα: Ταβέρνα Οικογένειας Ρούντη
 • Καρτέρι Καστανιάς Κορινθίας: Ταβέρνα Λεωνίδας

Κοιλάδα Φενεού: Το μυστικό της Κορινθίας

"Σε έναν τόπο σαν αυτόν με αξεπέραστους προγονικούς θεούς και ήρωες και την ονειρική λίμνη χαμένη ανάμεσα στα έλατα, οφείλεις από την πρώτη στιγμή να αφεθείς και να απολαύσεις..."
photo
Βαγγέλης Δελέγκος
Εφημερίδα "Εθνος"
Ώρες έμειναν για να έρθεις στο Φενεό

H Διαμονή στο Φενεό από την ματιά ενός travel blogger

"Ο Φενεός ειναι το ιδανικό μέρος για κάθε είδους ταξιδιώτη. Για αυτόν που θέλει να απολαύσει την φύση η κοιλάδα προσφέρει εκατοντάδες μυστικά για να ανακαλύψει.

Θες γρήγορη απόδραση; Ψάχνεις κοντινό προρισμό; Ο Φενεός βρίσκεται 2 ώρες από την Αθήνα (160κμ) . Προσφέρει ηρεμία, μαγευτικό τοπίο και χαμηλές τιμές.

Για τους λάτρεις της φωτογραφίες, τα φυσικά τοπία, τα τρεχούμενα νερά, τα διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή, το φως του ήλιου τα σύννεφα συνθέτουν τα στοιχεία που καλείται να συνθέσει ο φωτογράφος για να αποτυπώσει στην τελική του φωτογραφία το δικό του στυλ. Εσύ είσαι ο σκηνοθέτης εδώ, εσύ γράφεις το δικό σου σενάριο. 

Σε αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και να μάθουν από τους μοναχούς την ιστορία.

Για αυτούς που θέλουν να ανακαλύψουν νέες γεύσεις , με την περιοχή να φημίζεται για τις παραδοσιακές της ταβέρνες τα διάσημα και στο εξωτερικό όσπρια (φάβα, φασόλια βανίλιες) και τα σπάνια γλυκά του κουταλιού(γλυκό τριαντάφυλλο, γλυκό καρύδι) . Είτε χορτοφάγοι είτε λάτρεις του κρέατος εδώ θα βρείτε ζεστό φαγητό και ψωμί ψημένο στα κάρβουνα αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ταβέρνας είναι και παραγωγοί. 

Για ρομαντικές αποδράσεις, με τα πρόσωπα σας να καθρευτίζονται στην εξαιρετική ομορφιάς λίμνη δόξα ο φενεός θα σας υπενθυμίσει τι σημαίνει μοιράζομαι. 

Για ξεκούραση, ή για δραστηριότητες, για να περάσετε όμορφα χωρίς να διανύσετε εκατοντάδες χιλιόμετρα ο Φενεός το διαμάντι της Ορεινης Κορινθίας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για να τον επισκεφτείτε.  "

Φενεός ο δημοφιλέστερος χειμερινός προορισμός

Τα μαύρα πεύκα και οι αιωνόβιες βελανιδιές στέκουν αγέροχα οι χιονισμένες βουνοκορφές σου τραβάνε το βλέμμα, δίπλα σου, ποδηλάτες προπονούνται για τους αγώνές που έρχονται ζευγάρια βολτάρουν χεράκι-χεράκι, ο ήλιος λάμπει, κι εμείς φωτογραφίζουμε τους πάντες και τα πάντα. Που αλλού; Στο Φενεο Κορινθίας.
Βασιλική Σταύρου-Κώστας Βρέντζος
travel bloggers