Φενεός: Λίγα λόγια

Ο Φενεός είναι μια πανέμορφη περιοχή της Oρεινής Κορινθίας. Η μοναδικότητα της οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός καθώς και στα 9 χωριά που σχεδόν κυκλικά περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Aλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο Φενεός έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική του ομορφιά και τη μοναδικής ομορφιάς θέση του. Σήμερα ο Φενεός αρχίζει και γίνεται γνωστός όλο και περισσότερο και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να σας προσφέρουμε ευχάριστη διαμονή εδώ στο παραδοσιακό ξενώνα μας στη Γκούρα Φενεού Κορινθίας.Ο Φενεός είναι περιοχή της Ορεινής Κορινθίας και αποτελείται από 9 χωριά. Ηταν Δήμος με πρωτεύουσα την Γκούρα. Πλέον ανήκει στον Δήμο Σικυωνίων με πρωτεύουσα το Κιάτο. Συνήθως με την λέξη ο ΦΕΝΕΟΣ εννοούμε όλη την περιοχή. Είναι σαν λέμε Αθήνα και να εννοούμε όλο το νομό Αττικής. Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με τα χωριουδάκια "Αρχαία Φενεός" (πρώην ονομασία Καλύβια) και Φενεός (πρώην ονομασία Συβίστα). Τα χωριουδάκια αυτά είναι κομμάτι του Φενεού. Εξάλλου κάθε χωριό έχει απόσταση μεταξύ του 2-4km. Οι κάτοικοι αυτοπροσδιορίζονται ως Φενεάτες ανεξάρτητα αν μένουν στην Γκούρα, στην Μοσιά, στην Συβίστα, η στα Καλύβια. 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορία

Ο Φενεός είναι μια περιοχή με μεγάλη ιστορία, γνωστή από τα Αρχαία Χρόνια. Σύμφωνα με τον Όμηρο Φενεάτες έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Την ύπαρξη πόλης στην περιοχή του Φενεού την αναφέρει και ο Παυσανίας στα βιβλία με τις περιηγήσεις του. Εξάλλου τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στη περιοχή του Φενεού δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ότι αυτός ο τόπος κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων.Στα νεότερα χρόνια από ιστορικά έγραφα μαθαίνουμε ότι ο Φενεός άνηκε στην Αρκαδία και όχι στην Κορινθία όπως και ανήκει τα τελευταία 100 χρόνια. Οι κάτοικοι των χωριών του Φενεού προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κράτος τόσο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας όσο και στη περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Μαρτυρίες κάνουν λόγω για μεγάλη μάχη στην περιοχή του σημερινού χωριού Μάτι με τους Τούρκους. Επίσης σύμφωνα με κάποιες φήμες η επανάσταση πρόκειται να αρχίσει από το Μοναστήρι του Αγιου Γεωργίου αλλά τελικά ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του Χελμού. Στον πόλεμο του σαράντα οι Φενεάτες πήραν όπως είναι φυσικό και αυτοί μέρος. Οι περισσότεροι πολέμησαν στην μάχη της Κρήτης

Τα χωριά του Φενεού

Τα χωριά του Φενεού

Η Γκούρα Είναι και το μεγαλύτερο χωριό(κεφαλοχώρι) της περιοχής. Αναλυτικές Πληροφορίες δείτε στον σύνδεσμο(link) στο μενού αριστερά σας. 

Η Αρχαία Φενεός-(Καλύβια) 
Eίναι το χωριό απέναντι από την Γκούρα το οποία απαραίτητα θα επισκεφτείτε κατά τη διαμονή σας στη περιοχή. Εκεί βρίσκονται πολλά αξιοθέατα. Το όνομα του χωριού άλλωστε άλλαξε για αυτό το λόγο. Στην Αρχαία Φενεό βρίσκονται ταβέρνες τόσο κοντά στη λίμνη «Δόξα» όσο και στο κέντρο του χωριού. Επίσης λειτουργεί μπαράκι.

Στο Στενό 
Υπάρχει ο φημισμένος, αιωνόβιος πλάτανος που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Αξίζει να δοκιμάσετε λίγο από αυτό το νερό που βγαίνει μέσα από τον πλάτανο και ξεδιψά τον κάθε επισκέπτη. Αξίζει να σταματήσετε για λίγο στην «Αγία-Μαρίνα» για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη θέα. Παραδοσιακά καφενεία κάτω από το πλάτανο είναι τόπος συνάντησης των νέων τις περιοχής. 

Ο Φενεός (Συβίστα) 
Το χωριό με τα στενά δρομάκια και την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Τη νεροτριβή και το μύλο που βρίσκονται στην αρχή του χωριού και το σπουδαίας αξία λαογραφικά του μουσείο. Λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνα.

Ο Ταρσός 
Ανω και Κάτω, μικρά χωριουδάκια με μεγάλη ιστορία. Οι κάτοικοι του Ταρσού λέγεται ότι ήταν οι πρώτοι γνήσιοι Φενεάτες.

Το Πανόραμα 
Είναι ένα χωριό κτισμένο στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Οι μικρές ταβέρνες προσφέρουν παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί. 

Η Μοσιά 
Το πρώτο χωριό που συναντάται μόλις έρχεστε στο Φενεό( από το δρόμο μετά την Στυμφαλία) έχει δύο πολύ καλές ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία.

Κοιλάδα Φενεού: Το μυστικό της Κορινθίας

"Σε έναν τόπο σαν αυτόν με αξεπέραστους προγονικούς θεούς και ήρωες και την ονειρική λίμνη χαμένη ανάμεσα στα έλατα, οφείλεις από την πρώτη στιγμή να αφεθείς και να απολαύσεις..."
photo
Βαγγέλης Δελέγκος
Εφημερίδα "Εθνος"