Λίμνη Δόξα

Από τις σπάνιες φορές που η ανθρώπινη παρέμβαση σε ένα φυσικό περιβάλλον δημιούργησε μια απίστευτη ομορφιά. Η τεχνητή λιμνη δοξα , με διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή σε καλεί να την ανακαλύψεις

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΕΜΕΛΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΟΛΊΣ 5 ΛΕΠΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ.

Λίμνη Δοξα : Απόσταση από Αθήνα : 160κμ

Λιμνη δοξα-προορισμος

Η λίμνη δόξα σύμφωνα με δεκάδες αναφορές σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές, ελληνικά και ξένα sites ανακυρήχθηκε ένας από τους 10 πιο ωραίους προορισμούς για τις χρονιές 2015-2017. Αναμφίβολα η Λίμνη Δόξα είναι ένα φυσικό τοπίο που προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Αξίζει να την επισκευτεί κανείς ξανά και ξανά μιας και παρουσιάζεται διαφορετική κάθε εποχή του χρόνου. Πολλοί επισκέπτες μάλιστα παλαιότερα επέλεγαν να κάνουν τον γάμο τους η τα βαφτίσια των παιδιών τους στον Άγιο Φανούριο στο κέντρο της Λίμνης Δόξας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το γύρω της λίμνης τόσο με το αυτοκίνητο του όσο και με τα πόδια. Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να φέρουν μαζί τα ποδήλατα τους για να κάνουν τον γύρω της λίμνης δόξα.

λιμνη δοξα

Λιμνη δοξα- ιστορια

Η Λιμνη Δοξα είναι μια τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Είναι ίσως από τις λίγες φορές όπου η ανθρώπινη παρέμβαση δεν αλλοίωσε το περιβάλλον αλλά άφησε πίσω της ένα φανταστικό τοπίο. Η λίμνη περιτριγυρίζεται από έλατα και πεύκα δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό τοπίο. Η κατασκευή της Λίμνης Δόξα αποσκοπούσε στην άρδευση του κάμπου του Φενεού. Παρόλα αυτά δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό μέχρι στιγμής. Στην μέση της Λίμνης βρίσκεται ένα εκκλησάκι ο 'γιος Φανούριος. Παλιότερα υπήρχε εκεί το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω πλημμυρών μεταφέρθηκε στην σημερινή του τοποθεσία σε μικρή απόσταση από την Λίμνη Δόξα.

Λιμνη δοξα όλες τις εποχές

Ο δρόμος γύρω από την Λίμνη πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε πλήρως. Μπορείτε να κάνετε το γύρω της λίμνης είτε με αυτοκίνητο είτε με ποδήλατο είτε ακόμα και με τα πόδια. Περιμετρικά της Λίμνης βρίσκονται πολλά παγκάκια για να καθίσετε και να απολαύσετε το τοπίο. Η Λίμνη Δόξα είναι διαφορετική κάθε εποχή. Το χειμώνα είναι περιτριγυρισμένη από χιόνι (ποτέ δεν παγώνει βέβαια). Την άνοιξη φωτεινή με τα μόλις ανθισμένα φυτά, και του ήχους των πρώτων αποδημητικών πουλιών που επέστρεψαν. Το καλοκαίρι ένα δροσερό μέρος (όπου αρκετοί ριψοκίνδυνοι κάνουν και μπάνιο στα νερά της) με απέραντες σκιές από τα έλατα και τα πεύκα για να κάτσει κάποιος να ξεκουραστεί. Και τέλος το φθινόπωρο το κόκκινο και το κίτρινο των πεσμένων φύλλων και η χαμηλή της θερμοκρασία την κάνουν τον απόλυτο χειμερινό προορισμό.

λιμνη δοξα

Εκδηλώσεις - Λίμνη Δόξα

Στην Λίμνη Δόξα πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες και διάφορες εκδηλώσεις. Σημαντικότερες είναι το Φεστιβάλ Λίμνης Δόξας που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Το 2009 στο Φεστιβάλ της Λίμνης Δόξας τραγούδησε ο Φίλιππος Πλιάτσικας.

Το 2010 στο Φεστιβάλ της Λίμνης Δόξας συμμετείχε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Το 2011 στην Λίμνη Δόξα τραγούδησαν οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες συναυλίες στην Λίμνη Δόξα με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως η Γλυκερία και το ροκ συγκρότημα 1550.

 

Λιμνη δοξα αθλητικες δραστηριότητες

Εκτός από συναυλίες στην λίμνη δόξα γίνονται κατά καιρούς διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Ο πολιτιστικός σύλλογος Γκούρας διοργανώνει κάθε χρόνο ποδηλατικό γύρο με την συμμετοχή όλων των νέων της ευρύτερης περιοχής του Φενεού (ντόπιων και επισκεπτών).

Επίσης, κατά καιρούς διοργανώνονται αγώνες βάδην, 5.000m και 10.000m περιμετρικά της λίμνης. Επιπλέον, γίνονται αγώνες κανό ή καγιάκ μέσα στην λίμνη δόξα.

Είναι πολύ πιθανό , ο επισκέπτης της Λίμνης Δόξας να πέσει πάνω σε κάποια τέτοια εκδήλωση-δραστηριότητα κατά την περιήγηση του στην ευρύτερη περιοχή του Φενού και την Λίμνη Δόξα. Η ιδιομορφία του τοπίου και η εναλλαγή που αυτό έχει κατά την διάρκεια του χρόνου κάνει την Λίμνη Δόξα μοναδικό προορισμό για τον επισκέπτη.

Δόξα η λίμνη στα σύννεφα

"Γύρω απ’ τη λίμνη Δόξα και ξεδιπλώνεται ένα γαλήνιο σκηνικό με υπέροχες βουνοκορφές και κουκλίστικα χωριά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που θα θυμάσαι από τούτο τον τόπο. Είναι η εκρηκτική δύναμη της φύσης που εκδηλώνεται μέσα από μυριάδες ήχους, μυρωδιές και χρώματα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη."
Εφημεριδα Εθνος
Ζερμαίν Αλεξάκη

Είναι από τις λίγες φορές που ο άνθρωπος έβαλε το χέρι του στην φύση και δημιούργησε ένα καλύτερο τοπίο από ότι υπήρχε στο παρελθόν. Στο σημείο που βρισκόταν ένα αραιό δάσος όπου κατέληγαν όλα τα νερά από τα βουνά δημιουργήθηκε μια τεχνική λίμνη σπάνιας ομορφιάς. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται για να θαυμάσουν το τοπίο. Δάσος, λίμνη, ένα εκκλησάκι στο κέντρο της λίμνης. Σπάνιο, ίσως μοναδικό. Η λίμνη δόξα τα τελευταία χρόνια ίσως είναι ο νο1 χειμερινός προορισμός. Το τοπίο προσφέρει διαφορετικά χρώματα κάθε εποχή. Ο επισκέπτης θα δει άλλα χρώματα το καλοκαίρι , όταν λαμβάνουν χώρα αθλητικές δραστηριότητες και συναυλίες στην λίμνη και άλλα χρώματα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Θα δει στο βάθος τα δέντρα χιονισμένα το χειμώνα και αυτός θα βρίσκεται σε μια φωτεινή λίμνη. Η λίμνη Δόξα Φενεού βρίσκεται στο χωριό Αρχαία Φενεός (πρώην ονομασία Καλύβια) . Είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην Ορεινή Κορινθία. Το σχέδιο ήταν να συγκεντρωθούν τα νερά (είχε γίνει μελέτη για το σημείο) και να αρδευτεί μέρος του κάμπου του Φενεού. Όμως το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ . Ίσως ήταν γραφτό να δημιουργηθεί απλά ένα πανέμορφο τοπίο που θα έρχονται επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να το θαυμάσουν. Πολλές διαφημίσεις, βίντεοκλιπ , ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους γυρίζονται στην λίμνη δόξα κατά καιρούς. Είναι τόσο διαφορετικές οι εικόνες σε κάθε γωνιά της λιμνης δοξα που ακόμα και οι πιο συχνοί επισκέπτες της περιοχής, ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι αν δουν μια διαφήμιση που περιέχει την λίμνη δοξα θα πουν "ωραία διαφήμιση, που είναι αυτό το τοπίο; " . Οι σκηνοθέτες έχουν βρει το τέλειο μέρος για να δημιουργήσουν από το μηδέν κάτι δικό τους. Μόνο για το έτος 2017 μέχρι στιγμής έχουν γυριστει τουλάχιστον 3 διαφημίσεις , 1 ταινία (οι συντελεστές και οι ηθοποιοί έμειναν στο ξενοδοχείο μας που βρίσκεται 5 λεπτά από την λίμνη δόξα) και ένα βίντεοκλιπ λαικού τραγουδιού. Το 2016 η μεγάλη Καναδική γαλακτοβιομηχανία γύρισε στην λιμνη δόξα διαφήμιση για τα προιόντα της. Celebrities προτιμούν αυτό τον προορισμό γιατί προσφέρει ανωνυμία και μη αναγνωρισιμότητα.  Πάρτε καφέ από τον δρόμο (απαγορεύεται να κτιστούν μαγαζιά περιμετρικά της λίμνης) και καθίστε να απολαύσετε το τοπίο. Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για την λίμνη δόξα.